Het water van de zee

2022-05-01T19:45:07+02:00

In recensies over zijn jeugdboeken wordt Sjoerd Kuyper geprezen om zijn poëtische taal. ‘Poëzie is de beste leerschool voor wie kinderboeken wil schrijven,’ zegt hij er zelf over, ‘en het schrijven van kinderboeken is de beste leerschool voor wie poëzie wil maken.’ Zo kwam de eenvoud uit zijn werk voor kinderen in zijn poëzie terecht.

Kuyper heeft weinig woorden nodig om de ingrijpendste gebeurtenissen in ons leven te beschrijven: verdwijnende jeugd, naderende dood, blijvende liefde, af en toe een scheut van woede om wat de schoonheid in de weg staat. De dingen van alledag en allenacht, van iedereen.

Hoogland & Van Klaveren, 2020

Het heelal van jouw hart

2022-05-11T18:07:03+02:00

‘Ik ken geen schrijver in Nederland die zo mooi over geluk kan schrijven als Sjoerd Kuyper. Over de eenvoud van geluk, over de dynamiek van geluk, en ook over het breekbare van geluk, want natuurlijk gaat het soms ook over verdriet, is zijn werk soms ook diep melancholiek. Maar het geluk wint altijd. En het mooie is dat je tijdens het lezen van Sjoerds gedichten ook altijd gelukkig wórdt, ze veroorzaken opluchting en een ontzettend goed gevoel. Het is net alsof je op een stralende middag of avond bij hem aan tafel hebt gezeten, terwijl je het hebt gehad over alles wat er in het leven toe doet en we, zoals vaak, hebben gezongen en lekker gegeten en gedronken.’ Thomas Verbogt

In Het heelal van jouw hart staan de mooiste gedichten en liedteksten die Sjoerd Kuyper in veertig jaar schreef, gekozen door zijn vrouw Margje en zijn vriend Thomas Verbogt, die tevens de inleiding schreef.

Bloemlezing
Hoogland & Van Klaveren, 2020

Mooi leven

2022-05-01T20:05:16+02:00

Met Margje Kuyper

De schilderijen van Margje in dit boek zijn alle buiten gemaakt: op de Antillen, aan de grote rivieren, maar vooral in en rond Bergen. Ik was daar ook en schreef gedichten in het zand langs de kant van de weg, op terrassen in de schaduw of in het volle sterrenlicht. We keken naar hetzelfde maar zagen iets anders. Een pen of een paletmes – dat is een wereld van verschil. In verf verdwijnt de tijd, taal is van tijd gemaakt. Margje zoekt de ziel van het landschap, die schildert ze. Ik zoek in het landschap de ruimte. Zo groot dat al mijn tijd erin past en ik die in één blik kan overzien. Dan schrijf ik van liefde en steeds vaker van dood. We leggen niets vast, we voegen toe. Mooi leven – geen constatering maar een streven.

Sjoerd Kuyper

Hoogland & Van Klaveren, 2016

Dank voor je brief, het gaat iets beter

2022-05-11T18:02:22+02:00

met Frank Koenegracht

Hilarische briefwisseling op rijm tussen twee oude vrienden

De dichter Frank Koenegracht en kinderboekenschrijver en dichter Sjoerd Kuyper zijn al lange tijd bevriend. Een van de vormen waarin ze graag met elkaar praten, is per brief. En dan ook nog op rijm. Hoe gallisch die zogenaamde rijmbrieven soms ook zijn – met onderwerpen als dood en verval, hypotheken, hersencellen, niet roken, seks, betere mannen, zeelt, de lul van Frank en Zweedse fabrikanten – ze worden geschreven voor de lol. Dat is de afspraak. Ernst of flauwekul, het gaat om het schrijfplezier, de pret van het rijmen – een woest partijtje koffiehuisschaak met maar ‚‚n regel: aanraken is zetten. Een woord dat eenmaal staat, mag niet meer worden teruggenomen of verschoven. Dit leidt vaak tot vrolijke wendingen: ‘Ik hoop dat je je pet afzet/ voor ’t rijm dat ik hier heb gered.’ Of: ‘Klacht in steen, klacht in been/ vliegen als een schaduw heen/ als ik lees wat jij bedacht/ Jij bent aan zet, heer Koenegracht!’ In de brieven worden vele onderwerpen aangeroerd, maar de kern is altijd de vriendschap; een vriendschap die zelfs de zwaarste hypochonder doet zingen.

Dank voor je brief, het gaat iets beter is geïllustreerd met prachtige foto’s en tekeningen van Frank Koenegracht.

Nieuw Amsterdam, 2007
Ga naar de bovenkant