Maantje schrijft een boek

2024-02-18T15:13:02+01:00

Meester Korneel deelt blaadjes uit. ‘Vandaag gaan we iets bijzonders doen,’ zegt hij, ‘we gaan verhalen schrijven.’ Maantje heeft er zin in. Er is maar één probleem: ze kan geen verhaal bedenken. Was ik maar thuis, denkt ze, zat ik maar lekker te spelen. Ze heeft van haar kamer een wereld gemaakt waar ze haar playmobilpoppetjes geweldige avonturen laat beleven.
En dan … ziet ze dat haar hand aan het schrijven is. Haar hand schrijft wat Maantje die middag wil gaan spelen. Ze heeft al een half blaadje vol. Zo moet het dus!
Maantje schrijft een bloedstollend verhaal over het meisje Amani dat naar Suriname vaart om samen met haar broer Wonderboy de strijd aan te gaan met de boze tovenaar Transformer.

Met illustraties van Sanne te Loo.
Hoogland & Van Klaveren, 2023

Het zakmes

2022-05-16T18:00:12+02:00
o.a. Cinekid Award 1992, International Emmy Award 1993, Gouden Kalf 1993
Bos Bros, 1992

Turks fruit

2022-05-16T18:12:33+02:00

liedteksten

John Kraaijkamp Musical Award Liedteksten 2006
Stichting Beeldenstorm, 2005

Een mooiere wereld

2023-05-21T21:15:31+02:00

met De Andersons

Hoe blijf je een levenskunstenaar als je voortdurend struikelt over doemscenario’s? In ‘Een mooiere wereld’, vertellen en zingen De Andersons over het ontstaan en het groeien van hun liefde, tot die te groot werd voor twee en ze hun kleine Noah Ramses op de wereld zetten. En met hem kwamen de grote vragen. Hoe kunnen we de wereld een beetje mooier maken?

De Andersons gaan te rade bij Astrid Lindgren, de enige echte koningin die Zweden ooit heeft gehad, die tijdens haar leven duizenden kinderen en volwassenen troost en moed schonk en daarmee na haar dood niet is opgehouden. Haar geest zwiert nog rond en plant wijze en opstandige sprookjes in de hoofden van mensen die op zoek zijn naar wat werkelijk van waarde is. Een loodzware voorstelling? Nee. Veel vaker dan je zou vermoeden wordt er uitbundig gelachen. En omdat er in ‘Een mooiere wereld’ geen woord wordt gelogen, vertellen De Andersons niet alleen hun verhaal, maar dat van ons allemaal: van jonge ouders, grootouders, van iedereen die ooit kind is geweest.

‘Een mooiere wereld’ is niet alleen een zoektocht naar een mooiere wereld, het ís een mooiere wereld. Eén waarin je je kunt onderdompelen en waaruit je geïnspireerd en gelouterd weer bovenkomt. Een prachtig en ontroerend avontuur.’ – Katinka Polderman

Eigen beheer, 2022

Het water van de zee

2022-05-01T19:45:07+02:00

In recensies over zijn jeugdboeken wordt Sjoerd Kuyper geprezen om zijn poëtische taal. ‘Poëzie is de beste leerschool voor wie kinderboeken wil schrijven,’ zegt hij er zelf over, ‘en het schrijven van kinderboeken is de beste leerschool voor wie poëzie wil maken.’ Zo kwam de eenvoud uit zijn werk voor kinderen in zijn poëzie terecht.

Kuyper heeft weinig woorden nodig om de ingrijpendste gebeurtenissen in ons leven te beschrijven: verdwijnende jeugd, naderende dood, blijvende liefde, af en toe een scheut van woede om wat de schoonheid in de weg staat. De dingen van alledag en allenacht, van iedereen.

Hoogland & Van Klaveren, 2020

Het heelal van jouw hart

2022-05-11T18:07:03+02:00

‘Ik ken geen schrijver in Nederland die zo mooi over geluk kan schrijven als Sjoerd Kuyper. Over de eenvoud van geluk, over de dynamiek van geluk, en ook over het breekbare van geluk, want natuurlijk gaat het soms ook over verdriet, is zijn werk soms ook diep melancholiek. Maar het geluk wint altijd. En het mooie is dat je tijdens het lezen van Sjoerds gedichten ook altijd gelukkig wórdt, ze veroorzaken opluchting en een ontzettend goed gevoel. Het is net alsof je op een stralende middag of avond bij hem aan tafel hebt gezeten, terwijl je het hebt gehad over alles wat er in het leven toe doet en we, zoals vaak, hebben gezongen en lekker gegeten en gedronken.’ Thomas Verbogt

In Het heelal van jouw hart staan de mooiste gedichten en liedteksten die Sjoerd Kuyper in veertig jaar schreef, gekozen door zijn vrouw Margje en zijn vriend Thomas Verbogt, die tevens de inleiding schreef.

Bloemlezing
Hoogland & Van Klaveren, 2020

Mooi leven

2022-05-01T20:05:16+02:00

Met Margje Kuyper

De schilderijen van Margje in dit boek zijn alle buiten gemaakt: op de Antillen, aan de grote rivieren, maar vooral in en rond Bergen. Ik was daar ook en schreef gedichten in het zand langs de kant van de weg, op terrassen in de schaduw of in het volle sterrenlicht. We keken naar hetzelfde maar zagen iets anders. Een pen of een paletmes – dat is een wereld van verschil. In verf verdwijnt de tijd, taal is van tijd gemaakt. Margje zoekt de ziel van het landschap, die schildert ze. Ik zoek in het landschap de ruimte. Zo groot dat al mijn tijd erin past en ik die in één blik kan overzien. Dan schrijf ik van liefde en steeds vaker van dood. We leggen niets vast, we voegen toe. Mooi leven – geen constatering maar een streven.

Sjoerd Kuyper

Hoogland & Van Klaveren, 2016

Kwaaie verhalen van liefde

2022-05-01T19:44:32+02:00

Kwaaie verhalen van liefde is een bundeling essays, brieven, verhalen, lezingen en liedteksten van Sjoerd Kuyper, ter viering van veertig jaar schrijverschap.Het bevat persoonlijke verhandelingen over onder meer Nescio, popmuziek, het afscheid van de vader van de schrijver en zijn visie op het (kinder)boekenvak. Sjoerd Kuyper toont zich indeze teksten afwisselend een bewogen verteller en humoristisch observator.Een aantal van deze teksten verscheen eerder in verzamelbundels en magazines. Daarnaast bevat de bundel nog niet eerder gepubliceerd materiaal.De meeste teksten in dit boek waren lang onzichtbaar, want nooit gepubliceerd, of vrijwel onvindbaar. In Kwaaie verhalen van liefde staan ze eindelijk volop in het licht. Veertig jaar liefde en woede. Voor grote mensen.

Hoogland & Van Klaveren, 2014

Dank voor je brief, het gaat iets beter

2022-05-11T18:02:22+02:00

met Frank Koenegracht

Hilarische briefwisseling op rijm tussen twee oude vrienden

De dichter Frank Koenegracht en kinderboekenschrijver en dichter Sjoerd Kuyper zijn al lange tijd bevriend. Een van de vormen waarin ze graag met elkaar praten, is per brief. En dan ook nog op rijm. Hoe gallisch die zogenaamde rijmbrieven soms ook zijn – met onderwerpen als dood en verval, hypotheken, hersencellen, niet roken, seks, betere mannen, zeelt, de lul van Frank en Zweedse fabrikanten – ze worden geschreven voor de lol. Dat is de afspraak. Ernst of flauwekul, het gaat om het schrijfplezier, de pret van het rijmen – een woest partijtje koffiehuisschaak met maar ‚‚n regel: aanraken is zetten. Een woord dat eenmaal staat, mag niet meer worden teruggenomen of verschoven. Dit leidt vaak tot vrolijke wendingen: ‘Ik hoop dat je je pet afzet/ voor ’t rijm dat ik hier heb gered.’ Of: ‘Klacht in steen, klacht in been/ vliegen als een schaduw heen/ als ik lees wat jij bedacht/ Jij bent aan zet, heer Koenegracht!’ In de brieven worden vele onderwerpen aangeroerd, maar de kern is altijd de vriendschap; een vriendschap die zelfs de zwaarste hypochonder doet zingen.

Dank voor je brief, het gaat iets beter is geïllustreerd met prachtige foto’s en tekeningen van Frank Koenegracht.

Nieuw Amsterdam, 2007

Yesterday

2022-05-01T19:43:39+02:00

met Roel Benz van den Berg en Thomas Verbogt

Nico van der Stam (1925-2000) is ongetwijfeld Nederlands grootste onbekende popfotograaf uit de jaren zestig en begin jaren zeventig. Jaar in jaar uit prijkten zijn foto’s in de toen alom bekende Rijam-schoolagenda, vaak echter zonder naamsvermelding; dat vond men destijds niet belangrijk. Autodidact Nico van der Stam was een pionier: een beeldcultuur voor popmuziek bestond nog niet. Hij fotografeerde de prille Nederlandse popscene en degenen die Nederland vanuit het buitenland aandeden.
Roel Bentz van den berg, Sjoerd Kuyper en Thomas Verbogt schreven de teksten bij de foto’s. Met humor en betrokkenheid verhalen zij op persoonlijke wijze over deze kleurrijke periode uit de hedendaagse cultuurgeschiedenis.

Voetnoot, 2007

Hoofden uit de mist

2022-05-11T18:04:48+02:00

Sjoerd Kuyper windt zich op over recensenten en professoren die de jeugdliteratuur alleen nog maar langs de literaire meetlat leggen. Hij vindt dat er maar één criterium is: kinderen moeten plezier beleven aan boeken. Volgens hem trekken vele collega-schrijvers zich te weinig aan van hun publiek en schiiven ze alleen voor zichzelf.

‘Kan een timmerman alleen voor zichzelf timmeren? Ik zou niet graag een stoel kopen die een timmerman over zichzelf getimmerd heeft. Misschien is die timmerman wel een kabouter – dan pas ik helemaal niet in dioe stoel!’ luidt zijn commentaar in karakteristieke stijl.

Voor dit boek verzamelde Kuyper teksten die hij heeft gepubliceerd in tijdschriften als Literatuur zonder leeftijd, Schrijven en Raster. Hij voegde er een keuze uit zijn brieven aan kinderen toe. Beginnende schrijvers zullen er nuttige adviezen in vinden, want hoewel Kuyper zelf vooral op intuïtie werkt, schrijft hij in zijn voorwoord: ‘Een vermoeden hoe het moet heb ik wel. Dat wordt steeds sterker. En mijn vermoeden hoe het niet moet steeds grimmiger … Hoofden uit de mist!’

L.J. Veen, 2004

De glazen kamer

2022-05-11T18:06:09+02:00

Deze bundel verhalen vormt een gesloten eenheid, een cirkel. Van de realiteit – een verjaardig in de betere milieus – naar de realiteit – Hennie Kuiper die de Tour de France lijkt te gaan winnen -, maar wat zich verder in deze verhalen afspeelt grenst aan het fantastisch: een papieren moord, een zilveren man in Parijs, science fiction in Zuid-Duitsland – droom en fantasie in voortdurende strijd met de werkelijkheid. Een nooit is er zekerheid over wie winnen zal.

De Bezige Bij, 1979

Robin – alle verhalen

2023-03-26T15:36:14+02:00

De wereld van Robin is klein. Hij woont in een dorp, met zijn mama en zijn papa, zijn babyzusje Suze en zijn grote vriend en knuffel Knor. Soms gaan ze naar de stad en heel soms naar de grote stad. Daar wonen opa en oma. Groter is de wereld van Robin niet.
Zijn avonturen passen er precies in. Maar Robin heeft een hoofd, een rond hard hoofd. Fijn is dat. Want in dat hoofd is hij een ridder, zit hij op een tropisch eiland, verandert de neus van oom Klaas in een kippenei, is juf Tineke verliefd op hem, rijdt hij op een dromedaris en krijgt hij ijsberen in zijn schoen. De wereld in zijn hoofd is zó groot!

In 1990 verscheen het eerste boek over Robin. Er volgden er tien. Robin veroverde de harten van tienduizenden kinderen, moeders en vaders, opa’s en oma’s, juffen en meesters in Nederland en ver daarbuiten. En nu worden alle avonturen van Robin voor het eerst samengebracht in
dit boek.

Met alle ‘Robin-illustraties’ van Marije Tolman!

Zilveren Griffel 1994, Gouden Griffel 1997, Zilveren Griffel 2007, Zilveren Griffel 2012
Hoogland & Van Klaveren, 2022
Vertaald naar het Duits, Engels, Russisch

Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum

2022-04-19T19:21:42+02:00

Meneer Droste is nachtwaker van het Kinderboekenmuseum maar gaat binnenkort met pensioen. Hij weet dat het afscheid hem zwaar gaat vallen het liefst wil hij in het museum blijven zoals al die schrijvers en tekenaars die daar met hun boeken en schetsen en manuscripten en portretten voor eeuwig een plek hebben gevonden.

En dus besluit meneer Droste een boek te schrijven. Maar schrijven is een stuk moeilijker dan hij dacht. Zijn kleinzoon Tiuri kent zijn diepste wens en besluit dat er een boek óver meneer Droste geschreven moet worden!

Hoogland & Van Klaveren, 2020

Mensen met koffers

2022-04-19T19:18:58+02:00

Momenteel zijn er wereldwijd 80.000.000 mensen op de vlucht. Bij zulke verbijsterende cijfers verdwijnen de gezichten achter de getallen.

In zijn gedicht ‘Mensen met koffers’ schetst Sjoerd Kuyper het gevoel van ontheemding van deze vluchtelingen.

Annemarie van Haeringen maakte twaalf portretten bij de tekst en gaf de mensen weer een gezicht.

Hoogland & Van Klaveren, 2020

Maantje

2022-04-07T19:30:21+02:00

Als Maantje en mama en papa een eenzaam baby-eekhoorntje vinden, weten ze niet wat ze moeten doen. Het eet niet en drinkt niet, het kijkt alleen ontzettend lief. Maantje wil het houden, dan kunnen ze samen in bed en in bad. En in bomen klimmen. Maar als het niet eet en niet drinkt, dan … Dat wil Maantje niet! Ze brengen het eekhoorntje naar een opvang voor egels en eekhoorns en Maantje begint brieven te schrijven. Als je een brief aan een eekhoorn schrijft, wordt het vanzelf een sprookje. Dat wist Maantje niet. En ze wist helemaal niet … dat eekhoorns een brief terug kunnen schrijven.

Hoogland & Van Klaveren, 2020

Het boek van de sterren

2022-04-19T19:16:12+02:00

Iedere avond leest opa voor. Altijd uit hetzelfde boek. Het is het fijnste wat er is. Alles is dan goed. Als het boek uit is, valt Elfie in slaap. Zo gaat het iedere avond, iedere nacht. Maar deze avond is alles anders: het boek is weg! Ze zoeken overal, maar het is weg en blijft weg. Elfie kan niet slapen, ze denkt alleen maar aan het boek. Hoe kan opa nu voorlezen?

Een Gouden Boekje ter gelegenheid van 30 jaar Plus Magazine!

Rubinstein, 2020

Aladdin

2022-04-19T19:14:56+02:00

Aladdin loopt door de straten en steegjes van Istanbul, die grote stad in Turkije. Hij is zestien, Aladdin, maar hij lijkt tachtig. Hij loopt krom van ellende. Hij haat de zon die op hem schijnt.
In zijn hoofd, dat was gemaakt voor mooie dromen, kruipen duiveltjes uit hun ei.
In het Topkapipaleis vindt Aladdin een stoffige oude fles. Wanneer hij het vuil wegveegt om het etiket te kunnen lezen, knalt de kurk uit de hals van de fles …

Voor deze sprankelend moderne versie van de beroemde vertelling over Aladdin en de wonderlamp stofte Sjoerd Kuyper het oorspronkelijke verhaal flink af. Elk van de achttien hoofdstukken in dit boek werd geïllustreerd door een vooraanstaand kinderboekillustrator.

Hoogland & Van Klaveren, 2019

Isabella Boem en de schilder Pieter de Hooch

2022-04-19T19:12:36+02:00

Geschreven samen met Margje Kuyper, geïllustreerd door Martijn van der Linden

Op twaalf oktober 1654 klinkt er een enorme knal in de stad Delft. Zo hard, dat je hem op het eiland Texel kunt horen. Delft trilt en beeft en ruiten rinkelen en breken. En tussen het puin, in die wolken roet en rook, zit een meisje in een kinderstoel. Ze zit daar en ze eet een appel en ze zegt: ‘Boem.’ De buren van schilder Pieter de Hooch ontfermen zich over haar. Ze noemen haar Isabella. Isabella Boem!

Als Isabella groter is, vraagt ze oompje Pieter hoe de stad eruitzag voor de knal. Dat weet bijna niemand meer. Dat brengt hem op een idee. ‘Isabel,’ zegt hij, ‘ik ga alleen nog maar Delft schilderen. Als jij een omaatje bent en je kleindochter vraagt hoe Delft eruitzag toen jij een meisje was, dan kun je haar mijn schilderijen laten zien!’

Rubinstein, 2019

Tom Poes en de Bommeltjes

2022-04-19T19:09:55+02:00

Met illustraties van Tim Artz.

Heer Bommel geniet van een rustig moment als plots een bal in zijn schoot geschoten krijgt. Na een goed gesprek met voetbalteam De Bommeltjes – die van de geschoten bal – zet hij zich volledig in voor het elftal. Heer Bommel zorgt er zelfs voor dat ze een drankje krijgen waardoor ze kunnen winnen en het lijkt wel alsof ze vleugels hebben gekregen! De Bommeltjes winnen alle wedstrijden maar ze beginnen steeds meer op uilen te lijken! Tom Poes verzint een list om het voetbalteam weer op jongetjes te laten lijken.

Rubinstein, 2019

Bizar

2022-04-07T19:26:57+02:00

Bizar is het dagboek van Sallie Mo. Ze is dertien en kan al tien jaar lezen en doet niets anders – ze woont in haar boeken. Haar moeder vreest dat ze het contact met de echte wereld zal verliezen en stuurt haar naar dokter Bloem. Hij zegt dat ze drie maanden niet mag lezen. Ze moet nadenken over wat ze ziet en hoort en alles opschrijven. Oké, denkt Sallie Mo, als ik in die echte wereld moet rondlopen, kan ik net zo goed het hart van Dylan gaan veroveren.
Met dat goede voornemen vertrekt ze, als iedere zomer, naar het eiland.
Ze weet dan nog niet dat Dylan verliefd wordt op Jackie, een meisje dat van huis is weggelopen en zich met haar twee broertjes schuilhoudt in een bunker, dat Donnie een maatschappij wil beginnen waarin kinderen de baas zijn, en dat ze nog meer van Beitel gaat houden dan van Dylan. Alles loopt zo heftig uit de hand dat Sallie Mo niet meer durft op te schrijven wat er gebeurt.

Van de lach om de eerste zin tot de tranen om de laatste, Bizar grijpt je en laat je niet meer los. Sallie Mo is een meisje dat je nooit meer zult vergeten.

Nominatie Woutertje Pieterseprijs 2020, Zilveren Griffel 2020
Hoogland & Van Klaveren, 2019
Vertaald naar het Russisch

Kom je mee?

2022-04-19T19:06:45+02:00

Als Nesta zijn A-diploma haalt, krijgt hij een mooie grote ingelijste foto van zijn goede vriend de kat Bardo. Voor op zijn kamer bij papa. Want als Nesta bij zijn papa is mist hij Bardo. Videobellen kan niet, want papa heeft geen laptop, dus schrijft hij briefjes naar Bardo. Maar dat is toch niet hetzelfde. Op een dag neemt Nesta Bardo toch mee in zijn gymtas. Eerst mee naar school, waar Bardo heel stil moet zijn zodat de juf hem niet hoort en dan mee naar het appartement van papa. Bardo maakt meteen vriendjes met de kat van de buurvrouw…

Kom je mee? is een boek over een jongetje dat zijn kat mist. Maar het is meer dan dat. Het laat zien welke consequenties een scheiding voor kinderen kan hebben. Een mooi subtiel geschreven boek dat uitnodigt om eens verder over te praten over dit onderwerp met kinderen.

Geselecteerd voor de Prentenboek TopTien 2021!
Rubinstein, 2019

Het verhaal van Sinterklaas

2022-04-19T19:04:28+02:00

‘Het verhaal heeft ook een boodschap: De meester uit het verhaal sluit af met de wijze woorden: “Alles verandert. Altijd, en dat is goed.” Zo geeft het boek op subtiele wijze gehoor aan de hele Zwarte Piet discussie. Aanrader voor iedereen die in het Sinterklaasfeest gelooft.’

Het verhaal van Sinterklaas vertelt de ware geschiedenis van Sinterklaas. Dat hij heel oud is, een baard en een mijter heeft en cadeautjes geeft weet iedereen. Maar wie weet waarom de Sint geboren in Turkije, zijn verjaardag elk jaar viert in Nederland? En waarom zijn vrienden, de Pieten, altijd roetvegen op hun gezicht hebben. Als je Het verhaal van Sinterklaas gelezen hebt, weet je alles; ook over arme bedelkinderen en grote valse honden. Het verhaal van Sinterklaas is een inclusief verhaal voor iedereen.

‘Meisjes en jongens,’ zegt meester Tom, ‘ik heb een vraag.’ Alle kinderen gaan rechtop zitten. ‘Wie,’ vraagt meester, ‘komt er zondag naar onze stad?’ Niemand weet het. ‘Op een boot,’ zegt meester. O… eh… ‘Met zijn pieten,’ zegt meester. Dan weet iedereen het: ‘Sinterklaas!!!’

Rubinstein, 2018
Vertaald naar het Engels

Tom Poes en het cadeautje voor heer Ollie

2022-04-19T19:01:52+02:00

In Tom Poes en het cadeautje voor heer Ollie is het een heldere dag in december en de verjaardag van heer Olivier B. Bommel nadert. Er is echter een probleem. Tom Poes heeft nog geen cadeautje voor hem gekocht en hij kan ook geen cadeautje bedenken.

Op Tom Poes’ vraag of heer Bommel een verlanglijstje heeft, antwoordt die laatste: ‘Zoals mijn goede vader zei: ‘Een heer van stand vraagt niet om cadeautjes. Een heer van stand krijgt ze gewoon.’ En daar houd ik mij aan.’ Tom Poes moet dus op zoek naar een passend cadeau, en snel.

Tom Poes en het cadeautje voor heer Ollie is het eerste Gouden Boekje waarin Tom Poes en heer Bommel hun opwachting maken. De tekst is geschreven door gelauwerd kinderboekenauteur Sjoerd Kuyper en de illustraties zijn gemaakt door de getalenteerde Henrieke Goorhuis.

Rubinstein, 2017

Het zakmes

2022-04-19T19:00:03+02:00

Mees en Tim zijn de beste vrienden. Jammer genoeg moet Tim verhuizen naar een andere stad. Op de dag voor hij vertrekt, laat hij Mees zijn mooie nieuwe zakmes zien. En die avond ontdekt Mees dat hij het per ongeluk in zijn zak heeft gestopt! Wat nu? Stel je voor dat Tim denkt dat hij het expres gedaan heeft… En het ergste van alles is dat hij het nieuwe adres van zijn vriend niet weet. Tim heeft vergeten hem dat te vertellen. Dan begint de speurtocht van Mees. Hij probeert alles om met Tim in contact te komen: per trein, per brief, per advertentie – maar het lukt niet. Hij moet het stiekem doen, want zijn vader mag niet weten dat hij een mes heeft. Die heeft hem dat namelijk altijd streng verboden. Ten slotte komt Mees op een geniaal idee dat hem op het spoor van Tim zal brengen.

Naar dit boek Het zakmes werden de televisieserie en de bioscoopfilm gemaakt. De serie werd bekroond met o.a. een Emmy Award.

Lemniscaat, 2017
Vertaald naar het Duits, Italiaans, Russisch, Koreaans, Sloveens

Het robotje van Schiphol

2022-04-19T18:56:41+02:00

Met illustraties van Charlotte Dematons

In Het robotje van Schiphol verdwijnt op Schiphol een koffertje van de lopende band, terug de bagageruimte in. Daar neemt een robotje het koffertje van de band en gaat snel op zoek naar de rechtmatige eigenaar.

Het Robotje van Schiphol verscheen als oorspronkelijk Nederlands Gouden Boekje ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van, en in samenwerking met, Amsterdam Airport Schiphol.

Rubinstein, 2016
Vertaald naar het Engels, Chinees

Het kleinste pietje

2022-04-19T18:51:56+02:00

Met illustraties van Harmen van Straaten

In De vrienden van Sinterklaas ontdekte Broes dat zijn vader piet is, en daarvoor iedere week naar een speciale Pietenschool gaat. Nu heeft Broes al lang niet meer aan Sinterklaas gedacht. Maar als er op een dag wordt aangebeld en Stomerij De Tabberd papa’s pietenpak komt brengen, kan hij ineens aan niets anders meer denken.In de lente wilde Broes nog oppasser in de dierentuin worden, bij de leguanen, en in de zomer brandweerman. Maar nu weet hij weer wat hij later écht wil worden: piet. Vriend van Sinterklaas. Net als papa. Maar het duurt natuurlijk nog heel erg lang voor hij daar groot genoeg voor is …

Hoogland & Van Klaveren, 2015

De rode zwaan

2022-04-23T19:04:26+02:00

Jakob gaat zijn grootvader in de herfstvakantie helpen met het opknappen van zijn huis. ’s Avonds vertelt opa hem spannende verhalen. Tot hij op een ochtend een ongeluk krijgt: hij glijdt van het dak en haalt zijn hand en zijn been open. Ziek en koortsig belandt grootvader in bed. Van een oude vrouw hoort Jakob dat zijn grootvader alleen kan genezen wanneer de rode houten zwaan die hij als jongen kwijtraakte, wordt teruggevonden. Jakob gaat op zoek in het bos waarover zijn opa hem vertelde en belandt in een fantastische wereld van bloedstollend avontuur. Al opa’s verhalen blijken waar te zijn.

De rode zwaan werd succesvol verfilmd en is een van de meest geliefde en bekende boeken van Sjoerd Kuyper.

Lemniscaat, 2015
Vertaald naar het Duits

De vrienden van Sinterklaas

2022-04-19T18:45:19+02:00

Met tekeningen van Harmen van Straaten

Broes is ontroostbaar als hij hoort dat zijn vader het te druk heeft om mee te gaan naar de intocht van Sinterklaas. Dan wil Broes ook niet naar de kade. Tot zijn grote zus Lotte hem vertelt over de Pietenschool, de vrienden van Sinterklaas, en dat hun papa … Broes gaat toch mee en als de stoomboot de haven binnen vaart, kan hij zijn ogen niet geloven.

Het is waar!

Hoogland & Van Klaveren, 2014

De duik

2022-04-23T18:57:08+02:00

Met tekeningen van Sanne te Loo

Wie onder de pontjesbrug in Curaçao zwemt, belandt in het verleden. Dat geheim leert Roly leert van zijn vader, de brugwachter, maar hij mag er niemand iets over vertellen – zelfs zijn grote liefde Mila niet. Samen met zijn vader reist Roly verschillende keren naar het verleden. Maar op een avond gaat Roly’s vader alleen, en komt niet meer terug.

De duik is een avonturenboek, een verhaal over geschiedenis, een romance. Kuyper dicht, verhaalt, schrijft scenario en creëert daarmee een bonte lappendeken van stijlen. De warmte en kleurrijkheid ervan worden weerspiegeld in de magisch-realistische aquarellen en potloodtekeningen van Sanne te Loo.

Vlag en Wimpel 2015, nominatie Woutertje Pieterseprijs 2015, Glazen Globe 2015, Jenny Smelik-YBBY-prijs 2016
Lemniscaat, 2014
Vertaald naar het Papiamentu, Papiamento, Turks

Mama Lief Alsjeblieft

2022-04-19T18:43:04+02:00

Geschreven samen met Margje Kuyper, geïllustreerd door Martijn van der Linden

Dit boek is het mooiste boeket bloemen dat je aan je moeder kunt geven. Omdat je het zelf hebt gemaakt. En omdat het altijd goed blijft.

Als jij een oud vrouwtje of mannetje bent, en je moeder is honderd, staan deze bloemen nog altijd vrolijk in hun vaas. Dan kun je er nog steeds samen naar kijken. Waarom geef je bloemen aan je moeder? Je zou misschien wel duizend dingen kunnen bedenken. Margje en Sjoerd Kuyper zetten elf redenen op een rij, mooi op rijm. Martijn van der Linden maakte er schitterende tekeningen bij.

De bloemen zitten op een stickervel, waar je ze van af kunt plukken om ze in de vaas achter in het boek te plakken. Zo maak je voor je moeder met elf verschillende bloemen een prachtig boeket. Omdat jouw moeder nu eenmaal de liefste is – en natuurlijk niet alleen op Moederdag.

Vlag en Wimpel 2015, nominatie Woutertje Pieterseprijs 2015, Glazen Globe 2015, Jenny Smelik-YBBY-prijs 2016
Hoogland & Van Klaveren, 2014
Vertaald naar het Papiamentu, Papiamento, Turks

Hotel De Grote L

2022-04-23T19:23:26+02:00

Als zijn vader een hartaanval krijgt, moet Kos samen met zijn drie zussen hun hotel in de duinen runnen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Kos’ vader heeft namelijk grote schulden, zijn zussen gaan gewoon hun eigen gang en ondertussen is Kos ook nog eens verliefd op het mooiste meisje van het heelal.

kroontje Hotel De Grote L is bekroond met een Zilveren Griffel 2015. De jury over het boek: ‘Met zijn uitmuntende stijl, zijn zwarte humor en ongekend talent voor absurde situaties maakt Sjoerd Kuyper van Hotel De Grote L een boek uit duizenden.’

Sjoerd Kuyper schreef Hotel De Grote L als filmscenario, maar het boek kwam toch eerder: de opnames voor de film staan gepland in najaar 2016. Jeugdtheater Hofplein Rotterdam stond in voorjaar 2015 op de planken met de gelijknamige musical.

Zilveren Griffel 2015, Nominatie Premio Strega Italië 2018, Premio Orbil Italië 2018
Lemniscaat, 2014
Vertaald naar het Duits, Italiaans, Russisch, Koreaans, Frans, Litouws, Macedonisch, Sloveens, Turks

Een muts voor de maan

2022-04-19T18:35:44+02:00

Met tekeningen van Jan Jutte

Krokodil, Aap en Kip kijken naar buiten. Het is een koude winteravond. Aan de hemel staat een grote maan. Wat is ze bloot! Wat moet ze het koud hebben! Ze kan wel een opwarmertje gebruiken, denkt het drietal. Met een muts, sjaal en wanten voor de maan gaan ze de deur uit, de sneeuw in. Maar die grote maan is helemaal niet zo dichtbij als ze lijkt.

Een muts voor de maan is bekroond met de Gouden Penseel 2004. Uit het juryrapport:
‘Een muts voor de maan is in alle opzichten een echte Jutte en houdt zich aan een oude regel van de kinderkamer, waarbij het speelgoed om middernacht tot leven kan komen… In Sjoerd Kuyper vond de illustrator een gelijkgestemde ziel die het speelgoedgescharrel in uitgekiende zinnetjes, vervreemdende samenspraakjes en ritmische herhalingen neerzet.’

Gouden Penseel 2004
Lemniscaat, 2012
Vertaald naar het Engels, Koreaans, Japans

Het eiland Klaasje

2022-04-12T20:23:20+02:00

Met nieuwe illustraties van Jan Jutte

Klaasje is zó sloom …
Hij woont al zeven jaar in de buik van zijn moeder. Hij wil er niet uit!
Maar nu groeit er in die buik ook nog een zusje. Zij wil wél naar buiten. Maar ze kan er niet langs.
Ze duwt en ze duwt … Zo wordt Klaasje geboren.

Zo begint het verhaal van de vreselijk slome Klaasje. Je zou denken dat iemand die zo ontzettend sloom is, later kapstok wordt. Of luchtbed, of vuurtoren of zoiets. Maar nee hoor. Klaasje wordt uiteindelijk Held!

Zilveren Griffel 1995
Hoogland & Van Klaveren, 2012

Mijn Opa de Bankrover

2022-05-16T18:37:05+02:00

Je had erbij moeten zijn toen de opa van Grace de bank overviel. Met zijn wijsvinger in zijn jaszak op het meisje achter de balie gericht, alsof-ie een pistool had. Met z’n lieve ouwe hoofd.

De opa van Grace is wel oud, maar niet gek. En hij is ook geen bangerik. Nu moet hij naar een verzorgingshuis, en daar heeft hij bepaald geen zin in. Hij gaat nog liever naar de gevangenis! Als zijn kinderen ook nog eens zijn bankrekening blokkeren, is de maat vol.

Samen met Grace smeedt opa een woest plan: hij gaat een bank overvallen. En het lukt! Slimme Grace en onverschrokken opa gaan ervandoor met maar liefst veertienduizendvijfhonderdzesenzeventig euro… het bedrag op opa’s rekening.

Laat dat nou precies genoeg zijn voor een reis naar Columbia, het land waar Grace vandaan komt!

Lemniscaat, 2011

De Grote Avonturen van Kleine Mol

2022-05-16T18:39:58+02:00

Met illustraties van Geert Gratama.

Kleine Mol leidt al vijf minuten een zorgeloos leventje, wanneer hij plotseling wordt opgepakt door een enorme adelaar. Die brengt hem naar zijn nest hoog op de berg, als hapje voor zijn pasgeboren zoon Arie. Maar Arie vindt het eigenlijk een beetje zielig en wil het molletje niet opeten.

Als Kleine Mol aan de nieuwsgierige Arie wil laten zien hoe goed hij kan graven, vallen ze door een gat in de bodem van het nest naar beneden. Samen gaan de twee nieuwe vriendjes op zoek naar het huis van Kleine Mol en ze beleven daarbij de dolste avonturen.

Hoogland & Van Klaveren, 2009

Sjim en Sjon eten gek

2022-05-16T18:41:43+02:00

met Margje Kuyper

Roos gaat weg, ze gaat op reis. Sjim en Sjon mogen niet mee. Ze blijven thuis. Omdat ze katten zijn. Dan stuurt Roos een kaart. Een kaart uit een ver land. Ze schrijft: ‘Ik eet hier gek. Oesters en kreeft en krab.’ Gek eten? Dat willen Sjon en Sjim ook! Dus gaan zij ook op reis.

Zwijsen, 2009

Josje

2022-05-16T18:43:15+02:00

Als een groot schip kwam de zwaan de kleine haven binnen. Op haar rug zat een baby. Het was een lief gezicht, dat blote kindje op dat schip van witte veren. Het kind had zijn armpjes om de hals geslagen en zat warm tussen de grote vleugels.

Zo begint het ontroerende sprookje van de hand van meester-verteller Sjoerd Kuyper.

Josje leert van de dieren wat leven, liefde en dood is. Zij probeert, na de dood van Sander het varken en de soldaat met wie ze trouwt, haar verdriet te verstoppen in een kast. Maar Josje komt erachter dat verdriet zich niet laat verstoppen en er uiteindelijk uitmoet. Door de steun van de dieren leert ze wat troost is en hoe je de dood kunt verwerken. Josje blijkt in verwachting van de soldaat, ze wordt moeder en leeft nog lang en gelukkig. Als uiteindelijk haar tijd is gekomen om te sterven, verlaat ze op sprookjesachtige wijze de wereld. Na het vertrek van Josje komt er opnieuw een zwaan aanzwemmen met een kindje op haar rug.

Hoogland & Van Klaveren, 2009
Vertaald naar het Duits, Engels, Chinees

Ik blijf altijd bij je

2022-05-16T18:44:40+02:00

De muzikale verzen van Sjoerd Kuyper en de sprookjesachtige tekeningen van Marit Törnqvist vormen samen een prachtboek. Om uit voor te lezen voor het slapengaan, om zelf te lezen en je te verliezen in de dromerige sfeer, en om cadeau te doen aan iemand die je altijd bij je zou willen houden.

Querido, 2008

Morrison krijgt een zusje

2022-05-16T18:47:03+02:00

Morrison krijgt een zusje. Dat is vrolijk nieuws zou je zeggen. Maar Morrison denkt dat hij wég moet als de baby komt. Hij hoort mama en papa opeens de ergste dingen zeggen: de baby krijgt Morrisons kamertje en hij moet naar een oudtante die in een klooster woont. Dat wil hij niet. Eerst loopt hij weg, maar dat mislukt. Daarna doet hij alles wat hij kan om mama en papa te laten zien dat hij liever is dan een baby. Dat mislukt ook. En dan, als het zusje geboren is, kan Morrison nog maar één ding bedenken: de baby moet weg.

Nieuw Amsterdam, 2008

Sjaantje doet alsof

2022-05-16T18:48:52+02:00

Griffelwinnaars Sjoerd Kuyper en Daan Remmerts de Vries hebben een juweel van een prentenboek gemaakt. In Sjaantje doet alsof laten ze treffend zien hoe je om kunt gaan met het gegeven dat iemand er niet meer is. Je kunt verdrietig zijn, je kunt somber worden, maar je kunt diegene ook in je herinnering terughalen en even doen alsof hij er nog is.

Zilveren Griffel 2008
Nieuw Amsterdam, 2007

Welkom thuis, leeuw!

2022-05-16T18:49:58+02:00

met Margje Kuyper

De leeuw wilde trouwen, dus zocht ij een vrouw. Het was in de winter, hij zag blauw van de kou. Hij prikte een brief op zijn deur. Daarop stond: ‘Ik keer terug met een lief als de lente komt’.

Zwijsen, 2006

Jij bent mijn mama niet!

2022-05-16T18:53:04+02:00

met Margje Kuyper

Een pleister van een lijster?
Een aai van een haai?
Een zoen van een kalkoen?
Nee.
Jullie zijn lief, daar gaat het niet om.
Maar ik wil zo graag dat mijn mama komt!

Zwijsen, 2005

Het hart en het mes

2022-05-16T18:54:33+02:00

1799. Temidden van het oorlogsgeweld van de slag om Bergen vindt Jakob, de staljongen van het Hof, een gewonde soldaat uit het Engelse leger. Deze Tobias is een van de Kleine Lieden uit Cornwall, verwant aan het Houtvolk waarover Jakob wel eens heeft gehoord. Sprookjes, dacht hij altijd. Hij verpleegt hem en vergezelt hem op zijn queeste. Tobias zoekt een mensenhart om zijn moeder te genezen, en er is voorspeld dat Jakob hem zal helpen dat te vinden. Jakob is uiterst sceptisch, maar in een nacht vol maan en liefde bij het Houtvolk wordt de profetie vervuld: ik haar óók nooit meer kan zien!!

Leopold, 2004

De verborgen steeg

2022-05-16T18:55:43+02:00

met Johan Diepstraten

‘Het wordt dus gevaarlijk,’ zei Anton. ‘Als je het goed doet niet,’ zei Fleur. ‘Heb je geld?’ Ze dacht werkelijk aan alles. Samen hadden ze acht euro en nog wat muntjes op zak. Anton propte het geld in zijn broekzak. Het moest genoeg ziijn. ‘Voor To,’ zei Fleur. ‘Voor To,’ zei Anton, fluisterend van angst. Fleur legde haar hand in zijn nek en zoende hem vlak naast zijn mond. ‘Jij bent m’n beste vriend,’ zei ze. ‘En ik de jouwe,’ stamelde Anton. ‘Dat zeg ik toch,’ giechelde Fleur.Anton en Fleur kijken verdrietig toe hoe hun buurt wordt gesloopt. De huizen gaan tegen de vlakte, en ook de winkel van To. Als de loden bol haar muur in puin slaat, komt er een steeg tevoorschijn. Een sinistere ontdekking in die steeg leidt tot de arrestatie van To. Maar Anton, zijn broer John en Fleur geloven in haar onschuld. Ze duiken in oude brieven en vinden allerlei aanwijzingen. Met z?n drieën ontrafelen ze het geheim van de verborgen steeg. Maar kunnen ze ook de sloop van hun huizen tegenhouden?Een spannend verhaal over vriendschap, geschreven door twee vrienden: Johan Diepstraten en Sjoerd Kuyper.

Leopold, 2004

Een bos vol tover

2022-05-16T18:57:13+02:00

Wat fijn, wat fijn,dat Vos en Uilen ook dolfijnzulke goede vrienden zijn. En zo is het: Vos en Uil en Dolfijn zijn goede vrienden. Héél goede vrienden. Samen beleven ze avonturen met heksen, tovenaars en spoken. In een bos vol tover. Alles loopt altijd goed af. En iedereen wordt verliefd. Behalve Uil. Maar dat vindt Uil niet erg. Vier spannende en grappige verhalen in één dik boek. Om zelf te lezen vanaf de kerstvakantie in groep 3. En lang daarna!

Leopold, 2003

De leukste jongen van de school

2022-05-16T18:59:40+02:00

Sam – eigenlijk Samantha – woont opeens in Holting, een klein dorp aan de kust. Van de ene dag op de andere verhuisd. Baf! Omdat haar vader directeur kon worden van dorpsschool De Boschrand. Ellende. Totdat ze KimmeIontmoet. Ze speelt met hem in hetzelfde voetbalelftal en zit bij hem in de klas.
Maar in het dorp gaan geruchten dat De Boschrand wordt opgeheven en dat de leerlingen naar De Lorelei moeten, een grote school in het dorp verderop. Is dat waar?
Daar kom je niet achter, als alle volwasse­nen steeds antwoorden: ‘Da’s niks voor kinderen. ,
De leukste jongen van de school is een boek over liefde – liefde voor voetbal, lief­de voor je eigen school, en Sams liefde voor KimmeI. Maar ze wil géén verkering. ‘Dus,’ zegt KimmeI, ‘wil je niet met me gaan?’
‘Ik gá toch allang met je, gek! ‘ roept Sam. ‘Ik wil alleen geen verkering.’

Leopold, 2002

Fanfare

2022-05-16T19:02:12+02:00

Liedjes en gedichten uit onder andere Het zakmes en De freules.

Leopold, 2002

Eiber!

2022-05-16T19:03:59+02:00

Geschenk kinderboekenweek 2000.

De kikkerkinderen weten heel goed dat ze moeten uitkijken voor de ooievaar. En Dobbertje Swanebloem is een kikkerkind. “De Eiber is terug in het land!” zegt haar moeder. En Bies, het vriendje van Dobbertje, zegt het ook. Zijn vader heeft Eiber zelf gezien! “Altijd omhoog kijken, kinderen. De Eiber komt altijd van boven…”. Dobbertje is een verstandig kikkermesje. Ze kijkt altijd omhoog. Als ze speelt, als ze de was ophangt. Maar als Dobbertje een boek leest, vergeet ze alles. Ook de Eiber. Gelukkig let Bies goed op. Hij zit op de schommel en zwaait hoog heen en weer boven het riet. Zo kan hij de Eiber goed zien als hij komt. Maar de Eiber ziet Bies ook…

CPNB, 2000

Malmok

2022-05-16T19:04:58+02:00

Waar is Malmok?
De andere vogels zitten veilig op de rots voor hun eiland, maar waar is Malmok?
Hij is altijd zo voorzichtig. Altijd op tijd, nooit te laat. Maar waar is hij nu? Nu de grote storm komt?
Daar! Daar komt hij aanvliegen.
‘Malmok, waar was je?’ vraagt Schuin Maatje, de kaketoe. Maar Malmok doet zijn snavel niet open.

Gouden Penseel 1999
Leopold, 1998
Vertaald naar het Engels, Koreaans, Papiamentu, Frans, Papiamento

Alleen mijn verhalen nam ik mee

2022-04-23T19:10:05+02:00

Als je verliefd bent, is het net alsof alle liefdesliedjes over jou gaan. En als het weer uit is tussen jou en je lief, gaan alle dróévige liedjes over jou. Sprookjes zijn net liedjes. Het lijkt altijd of ze gaan over iemand die je kent. En meestal ben je dat zelf. Verlang jij nooit naar het eeuwige leven? Of naar een land dat helemaal alleen van jou is? Ben jij nooit zó bang geweest dat je wilde vluchten, ver, ver weg? Heb je nooit gezocht naar een plek waar het altijd veilig is? En ben jij nooit zó verliefd geweest dat je je lief wilde volgen, desnoods naar het einde van de wereld…?

Leopold, 1998

Majesteit, Uw ontbijt

2022-05-16T19:07:14+02:00

Koning Donald is de enige die gelooft dat zijn geliefde koningin Rosemonde nog leeft. Hij weigert daarom te hertrouwen. Hij wacht op haar terugkeer. Eens. En terwijl hij wacht vertelt hij verhalen: mythen en sagen uit alle windstreken, sprookjes uit Europa, Keltische verhalen. Over de goddelijke zanger Horst die onthoofd wordt, over de dansende dwerg, over een verliefde walvis, over Laura, de heks die steeds jonger wordt. Koning Donald vertelt en vertelt. En tijdens het vertellen wacht hij op Rosemonde.

Vlag en Wimpel 1989
Leopold, 1988

De ogen van het paard

2022-05-16T19:08:37+02:00

De verhalen in dit boek gaan over mensen die ergens anders terecht komen dan waar ze hadden willen of moeten zijn: de jonge Geert Haverman verdwaalt in een Nieuw Oog en is daar getuige van een angstaanjagend voorval, de oude Jesper Kamstra raakt gevangen in zijn jeugd, de jonge Corbey liegt zichzelf haast de gevangenis in en de grootvader van Richard Bouwmeester vertelt breed grijnzend over de Kindermoord van Brielle, waarbij meer dan veertig jongens van Richards leeftijd het leven lieten.

Bert Bakker, 1987
Ga naar de bovenkant