Voor kinderen

Lang leve Robin! 9789047708124

Met tekeningen van Gouden Penseel-winnares Marije Tolman
Lemniscaat 2016
ISBN 978 90 477 0812 4

In de boeken van Robin worden kleine kleutergebeurtenissen grootse verhalen. Over Wromberen en wintertranen, over verliefd zijn en vrijen, over de schoolfotograaf, nieuwe schaatsen, en natuurlijk over papa, mama, opa, oma en Robins trouwe knuffelvarken Knor.

In deze voorleesbundel zijn verhalen opgenomen uit Robin en opa, Robins zomer, Robin is jarig, Robin en Sinterklaas en Robin op school.

‘Kuypers verhalen over Robin horen tot het mooiste wat voor jonge kinderen geschreven is.’ – NRC Handelsblad


 

Robin en GodRobin en God Lemniscaat

Heruitgave met tekeningen van Marije Tolman

(Leopold 1996) Lemniscaat 2015
ISBN 978 90 477 0744 8

Hoe zit dat nou met God? Dat wil Robin graag weten. Maar volgens zijn vader bestaat God niet, klaar uit. Toch weet Robin dat zo net nog niet, dus hij gaat te rade bij zijn opa, die wél denkt dat God bestaat, en ook denkt er wel veel van te weten. Maar God is zo eenvoudig nog niet – zeker niet als je zoveel vragen kunt bedenken als Robin.

kroontje  ‘Heel gewoon kan heel bijzonder zijn. Het ingenieuze van de eenvoud, het raffinement van het vanzelfsprekende; daarvoor krijgt Sjoerd Kuyper met zijn boek Robin en God van harte de Gouden Griffel.’ Robin en God werd bekroond met de Gouden Griffel 1997.


Het kleinste pietje Het kleinste pietje

Met illustraties van Harmen van Straaten

Hoogland & Van Klaveren, 2015
ISBN 978 90 896 7201 8

In De vrienden van Sinterklaas ontdekte Broes dat zijn vader piet is, en daarvoor iedere week naar een speciale Pietenschool gaat. Nu heeft Broes al lang niet meer aan Sinterklaas gedacht. Maar als er op een dag wordt aangebeld en Stomerij De Tabberd papa’s pietenpak komt brengen, kan hij ineens aan niets anders meer denken.In de lente wilde Broes nog oppasser in de dierentuin worden, bij de leguanen, en in de zomer brandweerman. Maar nu weet hij weer wat hij later écht wil worden: piet. Vriend van Sinterklaas. Net als papa. Maar het duurt natuurlijk nog heel erg lang voor hij daar groot genoeg voor is …


Kom uit de boom Kom uit de boom!

Geschreven met Margje Kuyper, geïllustreerd door Sanne te Loo

Buro Extern, 2015

Amani is jarig, ze wordt vijf. Dat is een groot jaar! Ze mag haar mooiste kleren aan naar school. Ze kiest natuurlijk het jurkje dat oma voor haar heeft gemaakt. Het jurkje met daarop oma gekko en de kleine gekko Simone. Ze zijn geborduurd, ze zitten vast met duizend steekjes. Ze kunnen niet van het jurkje af. Maar… wie klimt er dan opeens de boom in? En wie moet haar gaan redden?

Gemaakt in opdracht van het Nederlands Jeugd Instituut.


De rode zwaan LemniscaatDe rode zwaan

(Leopold 1996) Lemniscaat 2015
ISBN 978 90 477 0687 8

Jakob gaat zijn grootvader in de herfstvakantie helpen met het opknappen van zijn huis. ’s Avonds vertelt opa hem spannende verhalen. Tot hij op een ochtend een ongeluk krijgt: hij glijdt van het dak en haalt zijn hand en zijn been open. Ziek en koortsig belandt grootvader in bed. Van een oude vrouw hoort Jakob dat zijn grootvader alleen kan genezen wanneer de rode houten zwaan die hij als jongen kwijtraakte, wordt teruggevonden. Jakob gaat op zoek in het bos waarover zijn opa hem vertelde en belandt in een fantastische wereld van bloedstollend avontuur. Al opa’s verhalen blijken waar te zijn.

De rode zwaan werd succesvol verfilmd en is een van de meest geliefde en bekende boeken van Sjoerd Kuyper.


Omslag_De vrienden van Sinterklaas_hrDe vrienden van Sinterklaas

Met tekeningen van Harmen van Straaten

Hoogland & Van Klaveren 2014
ISBN 978 90 986 7170 1

Broes is ontroostbaar als hij hoort dat zijn vader het te druk heeft om mee te gaan naar de intocht van Sinterklaas. Dan wil Broes ook niet naar de kade. Tot zijn grote zus Lotte hem vertelt over de Pietenschool, de vrienden van Sinterklaas, en dat hun papa … Broes gaat toch mee en als de stoomboot de haven binnen vaart, kan hij zijn ogen niet geloven.

Het is waar!


De duik

De duikMet tekeningen van Sanne te Loo

Lemniscaat 2014
ISBN 978 90 477 0584 0

Wie onder de pontjesbrug in Curaçao zwemt, belandt in het verleden. Dat geheim leert Roly leert van zijn vader, de brugwachter, maar hij mag er niemand iets over vertellen – zelfs zijn grote liefde Mila niet. Samen met zijn vader reist Roly verschillende keren naar het verleden. Maar op een avond gaat Roly’s vader alleen, en komt niet meer terug.

De duik is een avonturenboek, een verhaal over geschiedenis, een romance. Kuyper dicht, verhaalt, schrijft scenario en creëert daarmee een bonte lappendeken van stijlen. De warmte en kleurrijkheid ervan worden weerspiegeld in de magisch-realistische aquarellen en potloodtekeningen van Sanne te Loo.

kroontje  met een Vlag en Wimpel 2015. Uit het juryrapport: ‘Ieder hoofdstuk heeft zijn eigen kunst en kleur en samen vormen ze De duik, een zorgvuldig gecomponeerd verhaal dat eenvoudig is na te vertellen, maar in de diepte zoveel meer te bieden heeft.’

kroontje  met de Glazen Globe 2015, een tweejaarlijkse prijs voor het beste aardrijkskundige boek. ‘De schrijver Sjoerd Kuyper en illustrator Sanne te Loo brengen in dit meesterwerk een ode aan Curaçao. Van dit boek worden we gelukkig,’ aldus de jury.

De duik werd ook genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs voor het beste Nederlandse jeugd- of kinderboek. De vijfkoppige jury onder leiding van Hanneke Groenteman zegt het volgende over De duik: ‘Alle registers gaan open in dit veelkleurige boek, niet alleen vanwege de prachtige illustraties maar ook door de thematiek die nergens expliciet is maar steeds beeldend, ook in taal, en bovendien zeer invoelbaar.’


Omslag_Mama lief alsjeblieft_hrMama Lief Alsjeblieft

Geschreven samen met Margje Kuyper, geïllustreerd door Martijn van der Linden

Hoogland & Van Klaveren 2014
ISBN 978 90 896 7152 3

Dit boek is het mooiste boeket bloemen dat je aan je moeder kunt geven. Omdat je het zelf hebt gemaakt. En omdat het altijd goed blijft.

Als jij een oud vrouwtje of mannetje bent, en je moeder is honderd, staan deze bloemen nog altijd vrolijk in hun vaas. Dan kun je er nog steeds samen naar kijken. Waarom geef je bloemen aan je moeder? Je zou misschien wel duizend dingen kunnen bedenken. Margje en Sjoerd Kuyper zetten elf redenen op een rij, mooi op rijm. Martijn van der Linden maakte er schitterende tekeningen bij.

De bloemen zitten op een stickervel, waar je ze van af kunt plukken om ze in de vaas achter in het boek te plakken. Zo maak je voor je moeder met elf verschillende bloemen een prachtig boeket. Omdat jouw moeder nu eenmaal de liefste is – en natuurlijk niet alleen op Moederdag.


Hotel De Grote L

Hotel De Grote LBekroond met een Zilveren Griffel

Lemniscaat 2014
ISBN 978 90 477 0542 0

Als zijn vader een hartaanval krijgt, moet Kos samen met zijn drie zussen hun hotel in de duinen runnen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Kos’ vader heeft namelijk grote schulden, zijn zussen gaan gewoon hun eigen gang en ondertussen is Kos ook nog eens verliefd op het mooiste meisje van het heelal.

kroontje  Hotel De Grote L is bekroond met een Zilveren Griffel 2015. De jury over het boek: ‘Met zijn uitmuntende stijl, zijn zwarte humor en ongekend talent voor absurde situaties maakt Sjoerd Kuyper van Hotel De Grote L een boek uit duizenden.’

Sjoerd Kuyper schreef Hotel De Grote L als filmscenario, maar het boek kwam toch eerder: de opnames voor de film staan gepland in najaar 2016. Jeugdtheater Hofplein Rotterdam stond in voorjaar 2015 op de planken met de gelijknamige musical.


Het eiland KlaasjeOmslag_Het eiland Klaasje_hr

Met nieuwe illustraties van Jan Jutte

Hoogland & Van Klaveren, 2012
ISBN 978 90 896 7125 7

Klaasje is zó sloom …
Hij woont al zeven jaar
in de buik van zijn moeder. Hij wil er niet uit!
Maar nu groeit er in die buik
ook nog een zusje. Zij wil wél naar buiten. Maar ze kan er niet langs.
Ze duwt en ze duwt …
Zo wordt Klaasje geboren.

Zo begint het verhaal van de vreselijk slome Klaasje. Je zou denken dat iemand die zo ontzettend sloom is, later kapstok wordt. Of luchtbed, of vuurtoren of zoiets. Maar nee hoor. Klaasje wordt uiteindelijk Held!

kroontje  met een Zilveren Griffel in 1995.


JOmslag Josjeosje

Bundel van drie eerder verschenen verhalen – ‘Josje’, ‘Josje’s droom’ en ‘Josjes lied’

Hoogland & Van Klaveren, 2012
ISBN 978 90 8967 018 2

Op een dag vaart Josje op de rug van een zwaan de haven van een stadje binnen en wordt ze verwelkomd door alle bewoners. Alleen zijn deze bewoners geen mensen, maar dieren.  Josje leert van de dieren wat leven, liefde en dood is. Zij probeert, na de dood van Sanders, het varken en de soldaat met wie ze trouwt, haar verdriet te verstoppen in een kast. Maar Josje komt erachter dat verdriet zich niet laat verstoppen en er uiteindelijk uit moet. Door de steun van de dieren leert ze wat troost is en hoe je de dood kunt verwerken.

Josje blijkt in verwachting van de soldaat, ze wordt moeder en leeft nog lang en gelukkig. Als uiteindelijk haar tijd is gekomen om te sterven, verlaat ze op sprookjesachtige wijze de wereld. Na het vertrek van Josje komt er opnieuw een zwaan aanzwemmen met een kindje op haar rug.


De grote RobinDe grote Robin

Met tekeningen van Marije Tolman

Lemniscaat 2012
ISBN 978 90 477 0437 9

Robin is de dromerige kleuter over wie Sjoerd Kuyper zoveel mooie verhalen schreef. Samen met zijn knuffelvarken Knor beleeft hij elke dag de allergrootste avonturen. Op school, in de sneeuw, aan het strand, thuis op de bank met zijn babyzusje Suze en als de stoere ridder Bommerkruit.

kroontje  In deze voorleesbundel zijn drie bekroonde Robin-boeken opgenomen: Robin en Suze, Robin en God en Robin is verliefd, goed voor respectievelijk een Zilveren, Gouden en Zilveren Griffel. Ze werden opnieuw geïllustreerd door Gouden Penseel-winnares Marije Tolman.


Een muts voor de maan

Een muts voor de maanMet tekeningen van Jan Jutte

(Leopold 2003) Lemniscaat 2012
ISBN 978 90 477 0429 4

Krokodil, Aap en Kip kijken naar buiten. Het is een koude winteravond. Aan de hemel staat een grote maan. Wat is ze bloot! Wat moet ze het koud hebben! Ze kan wel een opwarmertje gebruiken, denkt het drietal. Met een muts, sjaal en wanten voor de maan gaan ze de deur uit, de sneeuw in. Maar die grote maan is helemaal niet zo dichtbij als ze lijkt.

kroontje  Een muts voor de maan is bekroond met de Gouden Penseel 2004. Uit het juryrapport:
Een muts voor de maan is in alle opzichten een echte Jutte en houdt zich aan een oude regel van de kinderkamer, waarbij het speelgoed om middernacht tot leven kan komen… In Sjoerd Kuyper vond de illustrator een gelijkgestemde ziel die het speelgoedgescharrel in uitgekiende zinnetjes, vervreemdende samenspraakjes en ritmische herhalingen neerzet.’


O rode papaver, boem pats knal!

O rode papaver, boem pats knal!Het laatste boek in de Robin-serie

Lemniscaat 2011
ISBN 978 90 477 0318 1

In het negende en laatste boek over Robin is Robin verhuisd naar het nieuwe huis bij de school. Hij moet nog erg wennen en is bang dat er een wolf boven aan de trap zit. Maar in het nieuwe huis zijn ook fijne dingen. Je kunt er ’s nachts op het stoepje zitten en naar de sterren kijken. Als je geluk hebt… valt er een ster. En  wie een ster ziet vallen, mag een wens doen.

kroontje  met een Zilveren Griffel 2012. De jury over het boek: ‘Niet alleen de juiste plek voor de woorden vinden, maar vooral ook de juíste gewone woorden vinden, dat maakt dat Kuypers werk zo goed is.’ lees het volledige juryrapport

 


Mijn opa de bankrover
Mijn opa de bankrover

Boek met stills uit de film

Lemniscaat 2011
ISBN 978 90 477 0317 4

De opa van Grace moet naar een verzorgingstehuis, maar daar heeft hij niet bepaald zin in. Hij wil mooi leven, en daar past zo’n tehuis niet bij. Hij zit nog liever in de gevangenis! Als zijn kinderen ook nog eens zijn bankrekening blokkeren, gaan ze te ver.

Grace heeft zo haar redenen om opa te helpen: ze wil nu eindelijk weten waar ze vandaan komt. Samen bedenken ze een plan: opa gaat de bank overvallen, zodat ze samen naar Colombia kunnen. Maar ze jatten wel precies veertienduizendvijfhonderdzesenzeventig euro: het geld dat op opa’s rekening staat.

Sjoerd Kuyper schreef het verhaal over Grace en haar opa oorspronkelijk voor de verhalenbundel Vier over 8. Naar aanleiding van de film Mijn opa de bankrover in 2011 verscheen het als gelijknamig boek met stills uit de film.


Omslag kleine molDe grote avonturen van Kleine Mol

Met tekeningen van Geert Gratama

Hoogland & Van Klaveren, 2009
ISBN 978 90 8967 040 3

Kleine Mol leidt al vijf minuten een zorgeloos leventje, wanneer hij plotseling wordt opgepakt door een enorme adelaar. Die brengt hem naar zijn nest hoog op de berg, als hapje voor zijn pasgeboren zoon Arie. Maar Arie vindt het eigenlijk een beetje zielig en wil het molletje niet opeten.

Als Kleine Mol aan de nieuwsgierige Arie wil laten zien hoe goed hij kan graven, vallen ze door een gat in de bodem van het nest naar beneden. Samen gaan de twee nieuwe vriendjes op zoek naar het huis van Kleine Mol en ze beleven daarbij de dolste avonturen.

 


Ik blijf altijd bij je 2015Ik blijf altijd bij je

Met tekeningen van Marit Törnqvist

Querido, 2009
ISBN 978 90 451 1722 5

De muzikale verzen van Sjoerd Kuyper en de sprookjesachtige tekeningen van Marit Törnqvist vormen samen een prachtboek. Om uit voor te lezen voor het slapengaan, om zelf te lezen en je te verliezen in de dromerige sfeer, en om cadeau te doen aan iemand die je altijd bij je zou willen houden.

 


Sjim en Sjon eten gekSjim en Sjon eten gek

Geschreven met Margje Kuyper, geïllustreerd door Hugo van Look

Hoogland & Van Klaveren, 2009
ISBN 978 90 487 0310 4

De poezen Sjim en Sjon voelen zich eenzaam als hun baasje Roos op vakantie is. Als Roos een kaart stuurt waarin ze schrijft lekker te eten, besluiten de katten ook op vakantie te gaan en lekker eten op te zoeken. Maar hoe doe je dat als kat? Eten zoeken valt niet mee en de buitenwereld is ook niet zonder gevaar.

Een verhaal in AVI-E3  voor kinderen die net leren lezen.

 


GroenGroen

Met illustraties van Annemarie van Haeringen

OGC Educatief
ISBN 978 94 6169 0197

Waar gaan de gedichten van Sjoerd Kuyper over? Over van alles en nog wat. Draken, rivieren, tafelmanieren, de kleur groen, vijf mei, grutto’s, vluchtelingen, magie, bushaltes, boom roos vis, goudvissen, afscheid, vriendschap en liefde, vooral veel liefde. Zijn gedichten bieden schoonheid, troost en veel humor. Want struikelen als je net je eerste zoen wilt geven, kán ook grappig zijn.

De bundel Groen is is niet in de gewone boekhandel verkrijgbaar, maar voor scholen bestelbaar op www.afscheidsboek.nl als geschenk voor leerlingen die de school verlaten.

 


Het zakmesHet zakmes

Boek met dvd

Leopold 1991
ISBN 978 90 258 5324 2

Mees en Tim zijn de beste vrienden. Jammer genoeg moet Tim verhuizen naar een andere stad. Op de dag voor hij vertrekt, laat hij Mees zijn mooie nieuwe zakmes zien. En die avond ontdekt Mees dat hij het per ongeluk in zijn zak heeft gestopt! Wat nu? Stel je voor dat Tim denkt dat hij het expres gedaan heeft… En het ergste van alles is dat hij het nieuwe adres van zijn vriend niet weet. Tim heeft vergeten hem dat te vertellen. Dan begint de speurtocht van Mees. Hij probeert alles om met Tim in contact te komen: per trein, per brief, per advertentie – maar het lukt niet. Hij moet het stiekem doen, want zijn vader mag niet weten dat hij een mes heeft. Die heeft hem dat namelijk altijd streng verboden. Ten slotte komt Mees op een geniaal idee dat hem op het spoor van Tim zal brengen.

Naar dit boek Het zakmes werden de televisieserie en de bioscoopfilm gemaakt. De serie werd bekroond met o.a. een Emmy Award.


Niet meer leverbaar

De boeken hieronder zijn helaas niet meer te koop in de boekhandel. Wel vind je ze nog in de bibliotheek of misschien wel in een winkel met tweedehands boeken.


Omslag duurzame oma morrison sjaantje-doet-alsof timmy-is-boos
Duurzame oma
Hoogland & Van Klaveren 2009Speciaal geschreven voor de Dag van de Duurzaamheid in 200
Morrison krijgt een zusje
Nieuw Amsterdam 2008Ook verschenen als film
Sjaantje doet alsof
Nieuw Amsterdam 2007Met tekeningen van Daan Remmerts de Vries
Timmy is boos
SGO 2006Met tekeningen van Richard Feld
 robin-is-verliefd  welkom-thuis-leeuw  jouw-hand-in-mijn-hand  wat-komt-er-uit-de-zee-vand
 Robin is verliefd
Nieuw Amsterdam 2006Met tekeningen van Marije Tolman
kroontje  Zilveren Griffel 2007Robin is verliefd is nog wel leverbaar in de verzamelbundel De grote Robin (Lemniscaat 2012).
Welkom thuis, leeuw!
Zwijsen 2006Geschreven samen met Margje Kuyper, met tekeningen van Jan Jutte
Jouw hand in mijn hand
Leopold 2006Met tekeningen van Willemien Min
Wat komt er uit de zee vandaag?
Zwijsen 2006Met tekeningen van Willemien Min
 je-bent-mijn-mama-niet  kasper-kan-niet-slapen  de-verborgen-steeg  hethartenhetmes
 Jij bent mijn mama niet!
Zwijsen 2005
Met tekeningen van Daniëlle Schothorst
Kasper kan niet slapen
Blue in Green Publishing 2004

Met tekeningen van Yvonne Jagtenberg
De verborgen steeg
Leopold 2004
 Het hart en het mes
Leopold 2004
Het vervolg op De rode zwaan
 robinophetijs  een-bos-vol-tover  leukstejongenvandeschool  fanfare
 Robin op het ijs
Leopold 2003
Met tekeningen van Sandra Klaassen
Een bos vol tover
Leopold 2003
Met tekeningen van Jan Jutte
De leukste jongen van de school
Leopold 2002
Fanfare
Leopold 2002
robinisjarig  ziek-zijn  robinendezon  robin-en-knor-in-de-winter
Robin is jarig
Leopold 2001Met tekeningen van Maartje de Sonnaville
Ziek zijn
Zwijsen 2001
Met tekeningen van Daniëlle Schothorst
Robin en de zon
Leopold 2001Met tekeningen van Sandra Klaassen
Robin en Knor in de winter
Leopold 2000
Met tekeningen van Sandra KlaassenEen voorleesbundel van drie boeken over Robin: Robin en Sinterklaas, Robin en God en Robin en opa.
 eiber  het-huis-is-vol  hetboekvanjosje-duits  malmok
 Eiber!
CPNB 2000
Eiber
was het Kinderboekenweekgeschenk van het jaar 2000
Het huis is vol
Zwijsen 1999
Met tekeningen van Jan Jutte
Het boek van Josje
Leopold 1999
Malmok
Leopold 1998Met tekeningen van Annemarie van Haeringenkroontje Met het Gouden Penseel 1999 en de Pluim van de maand
 robinenopa  robinenknor  alleenmijnverhalennamikmee
 Robin en opa
Leopold 1998
Met tekeningen van Sandra Klaassen
Robin en Knor
Leopold 1997Met tekeningen van Sandra KlaassenEen voorleesbundel over Robin van drie boeken: Robins zomer, Robin en Suze en Robin op school.
kroontje Pluim van de maand
De vingerafdrukken van de heks
Ekspress.zo 1994
Idee, ontwerp en illustraties van Jantien Slob
Alleen mijn verhalen nam ik mee
Leopold 1998
 robinopschool  het-eiland-klaasje  robinensuze  robinensinterklaas
Robin op school
Leopold 1994Met tekeningen van Sandra Klaassen
Het eiland Klaasje
Leopold 1994
Met tekeningen van Jan Juttekroontjemet een Zilveren Griffel en de Glimworm Prijs van Kinderboekhandel De Boekenwurm uit Maastricht
Robin en Suze
Leopold 1993Met tekeningen van Sandra Klaassenkroontje met een Zilveren Griffel 1994
Robin en Sinterklaas
Leopold 1993
Met tekeningen van Sandra Klaassen
 robinszomer  monster  majesteituwontbijt
Denk om de muizen!
Leopold 1990
met tekeningen van Doortje Hannig
Robins zomer
Leopold 1990
met tekeningen van Doortje Hannig
Wat je moet doen als je een monster ziet dat erg op een berg lijkt
Leopold 1988
met tekeningen van Andrea Kruis
Majesteit, Uw ontbijt
Leopold 1988Majesteit, Uw ontbijt is geschreven als serie voor de VPRO en in het najaar van 1987 uitgezonden
 leeuw-zonder-staart  ogen-van-het-paard  magier-en-de-middelman  heb-je-wel-gehoord
De leeuw zonder staart
Leopold 1988
Met tekeningen van Doortje Hannig
De ogen van het paard
Bert Bakker 1987
MaGier en de MiddelMan
In de Knipscheer 1984
Heb je wel gehoord
In de Knipscheer 1982
Met tekeningen van Harriet Damave
 van-a-tot-z  boommannetjes  ko-de-boswachter
Van A tot Z
Malmberg 1982
Met tekeningen van Jansje Bouwman
De Boommannetjes
Bobbelie 1980
Met tekeningen van Robbert Ritmeester
 Het boek van Ko de Boswachter
Querido 1975
Met tekeningen van The Tjong Kingh

 


maxpuschVoor kinderen